A TÁRSASÁG ALAPÍTÁSA, FŐBB CÉLJAI

Társaságunkat, a Magyar-Bajor Baráti Társaságot 1993-ban dr. Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke és dr. Katona Tamás államtitkár, történész-professzor kezdeményezésére alapították.

Bajor partnerszervezetünket, a „Bayerisch-Ungarisches Forum-ot Max Streibl, a Bajor Szabadállam akkori miniszterelnöke és Elisabeth Schosser, München tartományi főváros képviselőasszonya kezdeményezésére 1994-ben jegyezték be Bajorországban. A bajor közéletben nagy megbecsülésnek örvendő Schosser asszony látja el ma is a Fórum elnöki tisztségét.

A két társaság testvérszervezetnek tekinti egymást, hiszen céljai – a két ország gazdasági, kulturális, tudományos, karitatív és civilszervezeti kapcsolatainak fejlesztése – azonosak. A magyar-bajor kapcsolatok több mint ezer éves múltra tekinthetnek vissza, gondoljunk arra, hogy Szent István, államalapító királyunk felesége Gizella bajor hercegnő volt.

A Magyar-Bajor Baráti Társaság tagjai és támogatói közé tartoznak olyan jelentős, magyarországi leányvállalattal rendelkező bajor és német vállalatok, mint az AUDI, a SIEMENS, az ALLIANZ, a KNORR-BREMSE, a PREC-CAST, az UNICREDIT, a KOCH TORMA, az EMI-TÜV, az EON és a PORSCHE Hungária. Szorosan együttműködünk a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával, a bajor gazdaság hivatalos magyarországi képviselőjével.

A baráti társaság tagjai mérnökök, közgazdászok, diplomaták, zeneművészek, s nem utolsósorban Magyarország müncheni főkonzulátusa és kereskedelmi képviseleteinek korábbi munkatársai.

Taglétszámunk közel 100 fő. Az éves tagdíj összege magánszemélyeknek
6.500 Ft, egyetemi-főiskolai hallgatóknak 1.500 Ft, vállalatoknak 35.000 Ft.