A TÁRSASÁG TEVÉKENYSÉGE

A Magyar-Bajor Baráti Társaság évi 4-6 különböző típusú rendezvényt tart, igyekezve kielégíteni a tagok és más barátainak, partnereinek az érdeklődését.

Éves közgyűlésünket egy, a kapcsolatépítést és –ápolást szolgáló fogadással egybekötve rendszerint márciusban tartjuk. Sokéves hagyomány a karácsonyi törzsasztal (Stammtisch) megtartása, melyen a társaság zeneművész tagjai adnak alkalomhoz illő műsort.

A Magyar-Bajor Baráti Társaság tagjai részére rendszeresen tartottak és tartanak előadást olyan szakemberek, akik tevékenységük során nagy nemzetközi tapasztalatokra tettek szert, s ezt szívesen megosztják a társaság tagjaival és az adott téma iránt érdeklődő vendégekkel.

Közéjük tartoznak – a teljesség igénye nélkül:

 • néhai dr. Katona Tamás, társaságunk alapító elnöke, történész professzor, egykori külügyi államtitkár, majd varsói nagykövet
 • Elisabeth Schosser a Bayerisch-Ungarisches Forum elnöke, München képviselő testületének volt tagja,
 • Juhász Endre, a luxemburgi Európai Unió Bíróságának bírója, a csatlakozási tárgyalások főtárgyalója, volt Európa-ügyi miniszter
 • Thomas Goppel bajor Európa miniszter
 • Horváth István, Magyarország egykori bonni, berlini, majd bécsi nagykövete
 • Cserháti Ferenc, a külföldön élő magyarok püspöke,a müncheni Katolikus Misszió volt vezetője
 • Helmut Kling, a Bayerisch-Ungarisches Forum elnökségének tagja
 • Püspök László, nagykövet, korábbi müncheni főkonzul
 • Mydlo Tamás, volt müncheni főkonzul
 • Kern Imre, a szerb kormány államtitkára
 • Bóta Zsolt, külügyminisztériumi főosztályvezető, jelenleg bécsi követ
 • Tordai-Lejkó Gábor, Magyarország müncheni főkonzulja
 • Ódor László, egyetemi tanár, volt berni nagykövet, a stuttgarti magyar kulturális intézet korábbi igazgatója
 • Gabrielle Stauner, volt EU parlamenti képviselő, az Andrássy Német Nyelvű Egyetem kuratóriumának tagja
 • Bulbuk Márton építészmérnök, Csíkszereda
 • Pápai Ferenc idegenvezető, Erdély szakértője
 • Amacziné dr. Bíró Zsuzsanna, Trefort Ágoston-, Toldy Ferenc- és TIT-díjas magyartanár,író (Valentini Zsuzsa írói néven)
 • Herédi József díszkovács

A Magyar-Bajor Baráti Társaság legfontosabb partnerkapcsolatai

 • Bayerisch-Ungarisches Forum, München. Alapító elnöke: Elisabeth Schosser, volt városi tanácsos
 • Bajor Szabadállam Gazdasági, Területfejlesztési és Energetikai Államminisztériuma
 • Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma
 • Magyarország müncheni főkonzulátusa
 • Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK), a bajor gazdaság hivatalos magyarországi képviselője.

Társaságunk kiemelt küldetése a Bajor Szabadállam történelme, gazdasága, kultúrája megismerése és megismertetése.

Ennek jegyében 2019. július 22-én közösen meg is ünnepelhettük a Bayerisch-Ungarisches Forum és Magyar-Bajor Baráti Társaság megalapításának 25. éves jubileumát, Magyarország új müncheni Főkonzulátusának kertjében.

Látogatást tettünk a müncheni királyi rezidencia múzeumában és képtárában, felkerestük Scheyernt, megtekintve a Szent István király és Gizella királynő eljegyzésének emlékét őrző kolostort. A magyar-bajor barátság ezen a frigyen alapulva ezeréves hagyományra tekint vissza.

Bajorországban tett kirándulásaink fontos célpontjai voltak – többek között – Passau, Gizella királynőnek a niedernburgi kolostorban lévő nyughelye, továbbá a francia kultúra és művészet nagy rajongójának számító II. Lajos bajor király által építtetett kastélyok: Neuschwansteinben, Linderhofban és a Versailles-stílusban épült Herrenchiemsee-n.

Az évek során a müncheni sörfesztiválon (Oktoberfest) felkerestük a Hofbräu, Augustiner, Löwenbräu és a Paulaner sátrait. Jártunk Andechsben, ahol megtekintettük a kolostort, s megismertük a sok évszázados hagyományra visszatekintő kolostori sörgyártást.

A rendszerváltás után a Magyar-Bajor Baráti Társaság küldetésének érezte a határon túli területek meglátogatását, az ott élő honfitársaink életének megismerését. Kirándulásokat tettünk Erdélyben, Kárpátalján, a Vajdaságban, a Felvidéken, továbbá Lengyelországban, Csehországban és Ausztriában is.

Felkerestük Kolozsvárt, Marosvásárhelyt, Nagybányát, jártunk a Székelyföldön, Gyimesben, az ún. ezeréves határnál. Egy másik kirándulás alkalmával meglátogattuk Szabadkát, Újvidéket, Belgrádot, Székelykevét, Orsovát, a Vaskapu-hídon át Herkulesfürdőt és Gyulafehérvárt, ahol az egyetlen határontúli érsekség található. Jártunk továbbá Kárpátalján, Beregszászon és Munkácson, élményekben gazdag kirándulást tettünk az erős magyar történelmi gyökerű Kassán is.

Dr. Katona Tamás alapítóelnökünk, volt varsói nagykövet vezetésével történelmi értékű kirándulást tettünk Lengyelországban, felkeresve a krakkói Wavelt, Bem József szülőházát, valamint sírját Tarnowban.

A hazai programok sorából kiemelhetjük az Audi, a Mercedes, a Knorr-Bremse, a PrecCast, a Kunplast-Karsai, az ÉMI-TÜV és a Koch Torma cégeknél tett látogatásokat.

Kecskeméten részt vettünk a Kodály Zoltán zeneiskola növendékeinek előadásán, valamint a Kiskunfélegyházán, a Koch-tanyán tett látogatást követően lovaskocsival bejártuk a bugaci pusztát.

Jártunk az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol megnéztük a Feszty-körképet, Szegeden a Szegedi Tudományegyetem német tanszéke fogadta a Bayerisch-Ungarisches Forum és a Magyar-Bajor Baráti Társaság képviselőit, emellett városnézésre is sor került, különös tekintettel a dóm megtekintésére.

Egy, a Bayerisch-Ungarisches Forum tagjaiból álló csoport magyarországi programjai sorában kiemeljük a 2003. évi őszi autóbuszos kirándulást, melynek keretében bajorországi barátaink felkeresték Szombathelyt, Székesfehérvárt, Esztergomot, és Budapesten találkoztak Magyarország valamennyi addigi müncheni főkonzuljával.

2006-ban a Bayerisch-Ungarisches Forum társszervezettel együtt adományt nyújtottunk át a Tisza-parti Mindszenten a verespataki ciánkatasztrófa által okozott tiszai halpusztulás kárainak enyhítésére. Ugyanezt tettük Kolontáron és Devecseren a vörösiszap katasztrófa áldozatainak megsegítésére.

Törzsasztal (azaz Stammtisch) keretében érdekes előadásokat szerveztünk például a német gazdaságról, Németország és az Európai Unió szerepéről, a vajdasági magyarok és a székelyek helyzetéről, és 2000-ben, a magyar-bajor kapcsolatok ezeréves évfordulója alkalmából a passaui várban, majd a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett gazdag kiállításhoz kapcsolódva megnéztük Ravasz Ákos rendező filmalkotását, a magyar-bajor közös történelmet bemutató Kereszt és korona című dokumentumfilmet.

2015 őszén Bajorország-napot szerveztünk a Budapesti Gazdasági Főiskolán dr. Ferkelt Balázs, az intézmény rektorhelyettese, a MBBT elnökségi tagjának meghívására, ahol dr. Hollósi Mihály, Gabriel Brennauer és dr. Csordás Ferenc Károly tartott előadást.

Szoros kapcsolatot ápolunk a Németszármazású Polgárok Egyesületével és annak Liederschatz kórusával.

Társaságunk fontos célkitűzése a megújulás és fiatalítás, mert az évezredes magyar-bajor kapcsolatok továbbvitele a jövőben is javunkat szolgálja.

Társaságunk nemzetközi tapasztalatai miatt alkalmas arra, hogy a belépő fiatal tagjaink kapcsolatait Bajorországban elősegítse, és a két ország között meglévő hidat tovább erősítse. 2019 nyarán Társaságunk és a Bayerisch-Ungarisches Forum együttműködésének eredményeképpen a Budapesti Gazdasági Egyetem egy hallgatója egy hónapos minisztériumi gyakorlaton vehetett részt Münchenben.

Remélve, hogy a fenti ismertető nyomán többen kedvet kaptak ahhoz, hogy részt vegyenek a Magyar-Bajor Baráti Társaság munkájában, illetve rendezvényein, kérjük, hogy a honlapon található belépési nyilatkozatot kitöltve visszajuttatni szíveskedjenek, és természetesen szívesen vesszük a személyes megkeresést is.

Lépjen velünk kapcsolatba

Megjegyzéseiket és észrevételeiket írják meg nekünk! Örömmel várjuk jelentkezésüket: